Cara Menetapkan Semula Perisian Resetter Epson L1800

Tidak dapat dinafikan bahawa dalam penggunaan sehari-hari, pencetak Epson L1800 kadang-kadang tidak dapat digunakan untuk mencetak yang ditunjukkan oleh lampu penunjuk tinta dan kertas secara serentak atau bergantian (dakwat berkelip dan lampu kertas).

Biasanya apabila ini berlaku, pemberitahuan juga akan muncul di layar komputer (PC / komputer riba) seperti "Perkhidmatan yang Diperlukan", "Tinta Sisa penuh", "Sudah hampir masanya untuk menetapkan semula tahap dakwat", "sudah tiba masanya untuk Tetapkan Semula dakwat tahap "," Bahagian di dalam pencetak anda berada di akhir hayatnya "," Pembalut dakwat berada di akhir perkhidmatannya "atau mesej lain yang serupa.

an image

Ya, kadang-kadang ia disebabkan oleh dakwat dalam kartrij habis, cetakan telah mencapai had maksimum (over print), kartrij kotor (melimpah) / unmare / rosak, jam kertas (kertas / kotoran pada roller) dan sebagainya.

Untuk mengatasinya, sekurang-kurangnya ada tiga penyelesaian yang boleh dilakukan. Pertama, periksa bahagian pencetak yang sering mengalami masalah, baik resolusi manual dan tetapan semula ketiga secara automatik menggunakan perisian program adjprog.exe / penyesuaian.

Baiklah, bagi anda yang masih berbaring untuk menangani pencetak Epson L1800 yang mengalami ralat dan memerlukan panduan bagaimana mengatasinya, bersama dengan tutorial lengkap.

Periksa punca KESALAHAN Epson L1800

Sebelum melangkah ke proses penetapan semula, ada baiknya jika anda memeriksa beberapa komponen pencetak terlebih dahulu yang boleh menjadi penyebab utama lampu penunjuk terus berkedip bergantian / serentak.

 • Periksa kartrij dakwat - pastikan dakwat di kartrij pencetak masih ada. Apabila anda kehabisan, sila isi semula. Periksa juga selang yang menyambungkannya ke kartrij, bukan untuk kesesakan atau kemacetan.
 • Periksa kartrij - bersihkan kartrij pencetak jika kotor / dakwat ia menawarkannya. Pastikan juga kartrij dipasang dengan betul (dipenuhi / tidak ditukar).
 • Periksa penggelek - lihat bahagian penggelek pencetak, pastikan tidak ada kertas yang tersisa (jam kertas) atau bahan asing yang terjepit di dalamnya.
 • Periksa kabel USB - pastikan kabel USB yang menghubungkan pencetak dan PC dipasang dengan betul (tidak ada masalah atau goncang).

Sekiranya masih tidak berfungsi, anda mesti menjadi pencetak Epson L1800 untuk menetapkannya semula, secara manual (tanpa aplikasi) atau menggunakan aplikasi program penyesuaian.

Tetapan semula ini bertujuan untuk mengubah semua konfigurasi / tetapan ke kedudukan awal (seperti yang baru) atau menetapkan semula jumlah cetakan maksimum, menormalkan pad dakwat belakang dan sebagainya..

Tetapkan semula Manual Epson L1800

 • Cabut kabel kuasa selama kira-kira 3 hingga 5 minit.
 • Pasang kembali kabel kuasa dan hidupkan pencetak dengan menekan butang kuasa.
 • Selepas itu, tekan dan tahan butang resume selama 5 saat, kemudian lepaskan.
 • Tekan dan tahan butang resume selama 3 saat, setelah dilepaskan.
 • Sekiranya demikian, pencetak biasanya akan melakukan proses penetapan semula automatik.
 • Sekiranya berjaya, lampu penunjuk akan berhenti berkelip (kembali normal) dan siap digunakan.
 • Yang pasti, sila cetak dokumen.
 • Selesai

Apabila pencetak Epson L1800 masih tidak dapat mencetak setelah penyetelan semula manual, anda harus menetapkan semula program penyesuaian / pengaturan semula penyet semula. Download Resetter Epson L1800 Gratis

Langkah # 1 - Muat turun semula Epson L1800 di atas, kemudian ekstrak. Sama ada menggunakan aplikasi winrar, 7-zip atau seperti.

Langkah # 2 - Jalankan aplikasi program penyesuaian dengan mengklik 2x pada ikon Adjprog Epson L1800.exe atau boleh juga klik kanan >> Jalankan sebagai pentadbir.

Langkah # 3 - Klik Pilih Kemudian di lajur Nama Model Pilih Siri Printer L1800. Bagi port USB anda harus memilih pilihan automatik, kemudian klik OK.

Langkah # 4 - Klik pada mod penyesuaian tertentu >> Kaunter Tinta Sisa Kemudian OK.

an image

# 5 - Pada tetingkap berikutnya, periksa bahagian Pad Kaunter Utama kemudian klik Periksa untuk melihat maklumat yang berkaitan dengan data pencetak atau anda juga boleh melewati langkah ini.

 
an image

# 6 - Periksa lagi di kaunter bantal induk dan keriting dakwat sisi XX Colums (apabila muncul) kemudian klik menginisialisasi. Tunggu sehingga proses penetapan semula Epson L1800 selesai.

 
an image

# 7 - Setiap kali, aplikasi akan menampilkan pemberitahuan "Harap hidupkan dan matikan pencetak Anda". Sekarang pada peringkat ini, matikan pencetak dan kemudian hidupkan semula.

 
an image

# 8 - Akhirnya, untuk mengesahkan jika pencetaknya normal, sila cetak dokumennya. Selesai.

Apabila tetapan semula automatik di atas juga digunakan, tetapi pencetak Epson L1800 masih tidak dapat digunakan, ini bermakna masalahnya adalah pada bahagian mesin atau komponen yang sukar dijangkau. Untuk itu, anda mesti membawanya ke pusat servis tempatan anda.

Itulah panduan bagaimana menetapkan semula Epson L1800 manual dan automatik (program penyesuaian) pada kesempatan ini. Semoga tutorial di atas dapat bermanfaat bagi anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila tinggalkan komen. Terima kasih kerana melawat, Salam!