Cara Menetapkan Semula Perisian Resetter Epson L455 secara percuma

Setakat ini terdapat dua cara yang boleh anda lakukan untuk menetapkan semula pencetak Epson L455. Reset manual pertama (tanpa aplikasi) dan yang kedua adalah reset semula automatik menggunakan perisian percuma yang disebut Adjprog (program penyesuaian) yang boleh anda muat turun secara percuma.

Sebab mengapa Epson L455 perlu diset semula adalah kerana pencetak tidak mahu mencetak yang ditunjukkan oleh lampu penunjuk berkedip bergantian / serentak berulang kali dan munculnya pemberitahuan di layar komputer, seperti "sisa tinta penuh", "Servis diperlukan" atau "Pad dakwat dihidupkan. Di akhir perkhidmatannya".

Sebilangan penyebab utama biasanya disebabkan oleh limpahan dakwat, kartrij tidak ketat atau kotor, dakwat di dalam kartrij habis, jam kertas (kertas yang tinggal di roller), cetakan telah mencapai had maksimum (melebihi cetakan), sudah tiba masanya untuk menetapkan semula dll.


Di samping itu, di skrin komputer, pelbagai mesej ralat juga akan muncul, misalnya 'perkhidmatan diperlukan', 'Pad dakwat berada di akhir perkhidmatannya', 'sudah hampir masanya untuk menetapkan semula tahap dakwat', 'Masa untuk menetapkan semula tahap dakwat ',' sisa dakwat penuh ',' Bahagian di dalam pencetak anda sudah habis atau ada mesej ralat lain.

Cara menetapkan semula Epson L455

Seperti disebutkan di atas, menetapkan semula printer Epson L455 dapat dilakukan dengan menggunakan dua kaedah, yaitu manual dan otomatis. Tetapi sebelum melakukannya, anda harus melakukan pemeriksaan awal terhadap beberapa komponen yang mungkin menjadi penyebab utama kesalahan tersebut. 

Periksa penyebab kesalahan Epson L455

 • Kartrij - Pastikan kartrij printer dipasang dengan betul dan dakwat tidak melimpah. Sekiranya kotor, bersihkan dengan menggunakan tisu.
 • Kartrij dakwat - pastikan ia masih diisi dengan dakwat, jika habis, sila isi semula. Periksa juga selang dakwat dan pastikan ia tidak macet atau dicubit.
 • Penggelek - Periksa penggelek pencetak dan pastikan bahawa tidak ada benda asing yang menghalangnya atau kertas / kertas koyak yang tersisa di dalamnya.
 • Kabel USB - Pastikan tidak ada masalah dengan kabel USB yang menghubungkan komputer ke pencetak.
Setelah melakukan pemeriksaan awal, tetapi pencetak Epson L455 masih tidak dapat mencetak, sudah tiba masanya untuk melakukan reset sepenuhnya. Tujuannya adalah untuk mengembalikan semua konfigurasi ke kedudukan asalnya dan membersihkan sisa data yang disimpan dalam chipset pencetak.

Tetapkan semula Manual Epson L455

Salah satu kaedah termudah untuk menetapkan semula Epson L455 adalah menggunakan secara manual tanpa memerlukan perisian. Inilah langkahnya.
 • Cabut kabel kuasa selama 3 hingga 5 minit.
 • Pasangkan kembali kabel kuasa dan hidupkan pencetak.
 • Selepas itu, tekan & tahan butang resume selama 5 saat, kemudian lepaskan.
 • Tekan & tahan butang resume selama 3 saat, kemudian lepaskan.
 • Tidak lama selepas itu, pencetak akan diset semula secara automatik. Tunggu sehingga selesai.
 • Sekiranya berjaya, lampu penunjuk akan berhenti berkelip.
 • Untuk memastikan pencetaknya normal, sila cetak beberapa dokumen.
 • Selesai
Apabila reset manual Epson L455 masih tidak berfungsi, cuba tetapkan semula secara automatik menggunakan aplikasi penyetelan semula tetapan penyesuaian / adjprog Percuma Download Resetter Epson L455 

3 Cara Menggunakan Resetter Epson L 455 Adjprog

Mula-mula, sila ekstrak fail resetter epson l455 zip / rar yang anda muat turun menggunakan aplikasi WinRAR / 7-ZIP.

Sekiranya ada, jalankan aplikasi dengan mengklik dua kali pada fail Adjprog.exe.
Dalam aplikasi Resetter, sila klik [Mod Penyesuaian Khusus]


Pada tetingkap seterusnya, klik [sisa tinta kaunter pad] kemudian [OK].


Langkah seterusnya, periksa bahagian [Main Pad Counter] kemudian klik butang Check.


Tunggu sebentar sehingga proses pemeriksaan bermain di kaunter selesai.


Sekiranya ada, periksa lagi di [kaunter pad utama] kemudian klik butang inisialisasi.

Sekali lagi, tunggu beberapa saat sehingga proses penetapan semula selesai.

Setelah proses reset dilakukan, kotak dialog kecil akan muncul di layar komputer yang menampilkan pesan "Silakan matikan dan hidupkan pencetak anda". Nah, pada peringkat ini, matikan kemudian hidupkan semula pencetak Epson L405 anda.

Apabila tetapan semula dilakukan, lampu penunjuk dakwat atau kertas akan berhenti berkedip dan menyala seperti biasa. Selesai.

Penyelesaian Gagal Menetapkan Semula Epson L455

Apabila menetapkan semula gagal, berikut adalah beberapa penyelesaian yang dapat membantu menyelesaikan masalah ralat pencetak Epson L455.
 • Tanggalkan kedua kartrij dan kemudian bersihkan.
 • Bersihkan busa di mana kartrij berhenti mengering. Adalah disyorkan untuk menggunakan tisu.
 • Kosongkan sisa dakwat di dalam tabung pembuangan (jika anda boleh membukanya).
 • Pastikan penggelek tidak terhalang oleh benda asing atau sisa kertas.
 • Cabut kabel kuasa selama kira-kira 3 minit sebelum menetapkan semula.
 • Pastikan tiub dakwat tidak menghalang laluan kartrij.
 • Pastikan warna pemasangan dan kartrij hitam tidak ditukar.
Sekiranya ralat masih ada setelah mencuba penyelesaian di atas, sudah tiba masanya pencetak anda dibawa ke pusat servis terdekat di bandar anda.

Nah, itu adalah tutorial bagaimana menetapkan semula Epson L455 secara manual dan automatik pada kesempatan ini. Semoga panduan di atas dapat menyelesaikan masalah / ralat pada pencetak anda. Terima kasih kerana melayari laman web kami, Salam!