Cara Menetapkan Semula Perisian Resetter Epson L405 secara percuma

Pada kesempatan ini, saya akan membincangkan secara lengkap dan terperinci tentang cara menetapkan semula pencetak Epson L405 (tanpa perisian) dan menetapkan semula program penyesuaian terkini (Adjprog.exe) secara automatik, dan pautan muat turun secara percuma.

Pencetak Epson L405 itu sendiri adalah pencetak jenis dakwat all-in-one atau multifungsi (inkjet) yang selain dapat mencetak dokumen, juga dapat digunakan sebagai mesin pengimbas atau mesin fotokopi. Pada masa ini, printer Epson L405 dijual dengan harga yang murah dan berpatutan, yaitu sekitar Rp.2.7 hingga Rp.3.3 juta.

Seperti pencetak Espon pada umumnya, kadang-kadang Epson L405 juga sering mengalami pelbagai masalah / kesalahan yang menyebabkan pencetak tidak mencetak, imbas sehingga tidak dapat berfungsi sebagai mesin foto. Dalam kes ini biasanya ditunjukkan oleh lampu penunjuk dakwat / kertas yang menyala secara serentak atau bergantian tanpa berhenti.


Di samping itu, di skrin komputer, pelbagai mesej ralat juga akan muncul, misalnya 'perkhidmatan diperlukan', 'Pad dakwat berada di akhir perkhidmatannya', 'sudah hampir masanya untuk menetapkan semula tahap dakwat', 'Masa untuk menetapkan semula tahap dakwat ',' sisa dakwat penuh ',' Bahagian di dalam pencetak anda sudah habis atau ada mesej ralat lain.


Nah, apabila salah satu mesej ralat muncul atau lampu penunjuk tinta atau kertas selalu berkedip bergantian / serentak, maka saya cadangkan anda jangan panik. Kerana ini boleh menjadi masalah kecil yang dapat anda atasi sendiri tanpa perlu membawanya ke pemandu perkhidmatan.

Terdapat sekurang-kurangnya tiga cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya. Pertama, periksa beberapa komponen atau komponen pencetak yang boleh menjadi penyebab utama ralat, keduanya melakukan reset manual tanpa menggunakan perisian, dan yang ketiga adalah reset automatik menggunakan program penyesuaian atau reset aplikasi ajprog.exe.

1. Periksa punca ralat Epson L405

Salah satu bahagian yang boleh menyebabkan masalah dengan pencetak Epson L405 adalah bahagian komponen pencetak itu sendiri. Seperti katrij, penggelek, tiub dakwat dan selang, pad dakwat atau tiub dakwat saliran dan sebagainya.

Kartrij - Pastikan Codisi Cartdridge masih berfungsi dengan baik / tidak rosak dan telah dipasang dan dipasang dengan betul. Bersihkan juga jika terdapat dakwat yang bergabung menggunakan tisu. Kosongkan sisa dakwat di dalamnya sehingga bersih.

Ink pad - pad dakwat atau sisa kartrij dakwat (vakum) yang tersisa juga merupakan salah satu bahagian yang paling kerap berlaku, terutamanya apabila penuh. Untuk itu, sila periksa bahagian ini dan kemudian mengikis semua sisa tinta ekzos untuk dibersihkan.

Penggelek - penggelek adalah jalan keluar kertas dari mana jika kotor atau terhalang oleh benda asing, seperti kertas, ikatan kertas, dll., Pencetak tidak mahu mencetak. Untuk itu, pastikan bahagian ini bersih dari kotoran.

Kartrij dakwat dan hos - Periksa kartrij dakwat pencetak. Pastikan bahagian ini masih mempunyai dakwat, sama ada warna atau hitam. Sekiranya habis, isi semula. Periksa juga bahagian selang yang menghubungkan tiub ke kartrij. Pastikan ia tidak dilipat atau macet.

Setelah anda menyemak bahagian di atas dan ternyata pencetak Epson L405 masih berkelip / salah, disarankan untuk menetapkannya semula sepenuhnya. Adakah secara manual atau secara automatik menggunakan aplikasi Program Penyesuaian (Adjprog).

2. Cara menetapkan semula Epson L405 secara manual tanpa aplikasi

Salah satu kaedah termudah dan cepat untuk menetapkan semula Epson L405 adalah menetapkannya semula secara manual. Kaedah ini adalah salah satu cara terbaik untuk menetapkannya semula, kerana selain tidak memerlukan aplikasi, ini juga sangat mudah dan cepat untuk dilaksanakan.

Sekarang untuk tutorial lengkap mengenai cara menetapkan semula Epson L405 secara manual tanpa aplikasi ini, anda dapat melihat langkah-langkah berikut.

  • Mula-mula, hantarkan kabel kuasa selama kira-kira 3-5 minit atau sehingga kuasa yang tersimpan di pencetak habis.
  • Selepas itu, pasangkan / sambungkan semula kabel kuasa, kemudian hidupkan semula.
  • Setelah pencetak dihidupkan sepenuhnya, tekan kemudian tahan butang resume selama 5 saat. Selepas pelepasan itu.
  • Tekan dan tahan butang resume selama 3 saat. Selepas pelepasan itu.
  • Sekiranya demikian, pencetak akan diset semula secara automatik. Tunggu proses selesai.

Apabila proses penetapan semula manual berjaya, lampu penunjuk (resume atau dakwat / kertas) akan berhenti berkelip dan kembali normal (hijau tanpa berkedip).Yang pasti, sila cetak dokumen. Selesai.

3. Cara menetapkan semula Epson L405 secara automatik menggunakan resetter

Sekiranya tetapan semula manual di atas masih tidak dapat menyelesaikan masalah pada pencetak Epson L405 anda, anda harus menetapkannya semula secara automatik menggunakan alat khas yang disebut Program Penyetelan Ulang. Nah, untuk pautan muat turun percuma dan tutorial tentang cara menggunakannya, anda boleh melihat yang berikut. Download Resetter Epson L405 Gratis

Nota Penting: Sebelum memuat turun fail resetter Epson L405, sila matikan antivirus komputer anda terlebih dahulu (jangan risau, kerana fail ini bukan virus).

3.2. Cara Menggunakan Epson L405 Adjprog Resetter

Pertama, sila ekstrak fail resetter zip / rar epson l405 yang anda muat turun menggunakan aplikasi WinRAR / 7-ZIP.

Sekiranya ada, jalankan aplikasi dengan mengklik dua kali pada fail Adjprog.exe.

Dalam aplikasi Resetter, sila klik [Mod Penyesuaian Khusus]


Di tetingkap seterusnya, klik [Waste Pad Counter] kemudian [OK]


Langkah seterusnya, periksa bahagian [Main Pad Counter] kemudian klik butang Check

Tunggu sebentar sehingga proses pemeriksaan bermain di kaunter selesai.


Sekiranya ada, periksa lagi di [kaunter pad utama] kemudian klik butang inisialisasi.

Sekali lagi, tunggu beberapa saat sehingga proses penetapan semula selesai.

Setelah proses reset dilakukan, kotak dialog kecil akan muncul di layar komputer yang menampilkan pesan "Silakan matikan dan hidupkan pencetak anda". Nah, pada peringkat ini, matikan kemudian hidupkan semula pencetak Epson L405 anda.

Apabila tetapan semula dilakukan, lampu penunjuk dakwat atau kertas akan berhenti berkedip dan menyala seperti biasa. Selesai.

Sekiranya anda telah mencuba tiga kaedah di atas, tetapi masih gagal, mungkin sudah tiba masanya pencetak Epson L405 anda dijemput oleh pusat servis atau pemandu perkhidmatan pencetak di bandar anda untuk rawatan lebih lanjut.

Nah, itu tutorial lengkap mengenai cara menetapkan semula secara manual / automatik menggunakan penyetel semula program Epson L405 pada kesempatan ini. Semoga berjaya dan semoga panduan ini dapat menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh pencetak Epson L405 anda. Terima kasih kerana berkunjung, Salam!