Cara Menetapkan Semula Resetter Epson L805 Percuma

Ini masuk akal jika pencetak Epson L805 sering menghadapi masalah / ralat (tidak mahu mencetak dokumen) yang ditunjukkan oleh lampu penunjuk yang menyala pada butang dakwat / kertas secara bergantian / serentak dan amaran "sudah hampir waktunya untuk menetapkan semula tahap dakwat "atau" sudah tiba masanya untuk menetapkan semula tahap tinta "di skrin komputer.


Keadaan seperti ini biasanya disebabkan oleh kaunter bantal dakwat sisa penuh dan perlu diperbaiki dengan menetapkan semula atau mengembalikan peposhos asal kepada sifar peratus (0%). Untuk menetapkan semula pencetak Epson L805 itu sendiri, ia boleh dilakukan dengan dua cara. Pertama melalui tetapan semula manual dan kedua-dua tetapan semula automatik menggunakan alat resetter Epson Adjprog.

Penyediaan pengawal Adjprog atau biasanya dikenal sebagai program penyesuaian itu sendiri adalah program / perisian / aplikasi percuma yang berfungsi untuk menetapkan semula jumlah penghitung dakwat sisa (sifar persen) dengan mudah, cepat dan praktikal. Oleh itu, dengan alat set semula ini, anda tidak perlu membawa pencetak Epson L805 ke pusat servis sehingga menjimatkan lebih banyak masa, kos dan tenaga.


Tetapan pengawal Adjprog Selain dapat menyelesaikan masalah "Sudah hampir waktunya untuk menetapkan semula tahap tinta", "sekarang adalah masa untuk menetapkan semula tahap tinta" yang muncul di layar komputer (komputer riba / pc) juga dapat menyelesaikan peringatan lain. Seperti "servis yang diperlukan", "sisa tinta penuh", "Pembalut dakwat berada di akhir perkhidmatannya," "Bahagian di dalam pencetak anda berada di akhir hayatnya" dan sebagainya.


Baiklah, sesuai dengan tajuk entri terkini, selain memberikan panduan lengkap mengenai cara menetapkan semula Epson L805 secara manual dan automatik, ia juga akan menyediakan pautan muat turun percuma untuk mendapatkan program penyesuaian semula.

1. Cara menetapkan semula manual Epson L805

Sekiranya anda tidak / tidak mempunyai Program Penyetelan Ulang untuk pencetak Epson L805, anda boleh menetapkan semula kaunter pad dakwat sisa (tanpa aplikasi). Bagus untuk dilakukan, sila rujuk langkah di bawah.

 • Tanggalkan atau cabut kabel kuasa selama kira-kira 3 hingga 5 minit, atau jika kuasa yang tersimpan dalam pencetak telah habis.
 • Seterusnya, pasang / sambungkan semula kabel kuasa ke sumber kuasa kemudian hidupkan pencetak, kemudian tunggu pencetak dihidupkan sepenuhnya.
 • Apabila dihidupkan, langkah selanjutnya adalah menekan dan menahan butang resume selama kira-kira 5 saat, kemudian lepaskan.
 • Seterusnya, tekan dan tahan butang resume sekali lagi selama 3 saat, kemudian lepaskan.
 • Sekiranya demikian, pencetak akan melakukan proses penetapan semula secara automatik yang biasanya memakan masa sekitar 30 saat hingga 1 minit.
 • Apabila proses penetapan semula manual dilakukan, resume atau dakwat / kertas akan berhenti berkelip.

Baiklah, pada tahap ini pencetak telah berjaya diset semula dan dapat digunakan. Selesai.

2. Cara menetapkan semula Epson L805 secara automatik

Apabila tetapan semula dilakukan secara manual, tetapi masih tidak menyelesaikan ralat yang berlaku pada pencetak Epson L805 anda, ia mesti dilakukan, sila tetapkan semula secara automatik menggunakan penyetel semula penyesuaian program Epson. Untuk pautan muat turun dan tutorial, anda dapat melihat yang berikut Download Gratis Resetter Epson L805.

Sebelum memuat turun fail resetter Epson L805 di atas, matikan antivirus komputer anda terlebih dahulu (jangan risau, kerana fail ini bukan virus).

2.2. Cara Menggunakan Epson L805 Resetter

Pertama, sila jalankan aplikasi penganjur Epson L805 adjprog.exe. Pada tetingkap awal, pilih [Mod penyesuaian khusus].


Di halaman seterusnya, pilih [sisa kaunter tinta] kemudian teruskan dengan mengklik [OK]


Di tetingkap seterusnya, sila periksa [kaunter bantal induk] dan [kaunter plat Paden] kemudian teruskan dengan mengklik butang Tick. Tunggu sebentar sehingga proses pemeriksaan selesai.


Setelah selesai, periksa [kaunter pad utama] dan [kaunter plat plat]. Selepas itu, klik  inisialisasi untuk memulakan proses penetapan semula Epson L805. Tunggu sebentar sehingga prosesnya selesai.


Setelah selesai, dialog kecil akan muncul di layar komputer yang memaparkan pesan "Silakan matikan dan hidupkan pencetak anda". Nah, pada peringkat ini, matikan kemudian hidupkan semula pencetak anda.

Apabila proses reset berjaya, lampu power / resume akan dihidupkan secara normal atau tidak lagi berkedip. Yang pasti, sila cetak dokumen. Selesai.

3. Penyelesaian Gagal Menetapkan Semula Epson L805

Sekiranya lampu penunjuk tinta / kertas pada pencetak Epson L805 masih berkedip atau masih tidak mahu mencetak, anda harus memeriksa beberapa bahagian komponen pencetak yang mungkin menjadi penyebab utama.

 • Kartrij - keluarkan kartrij dan kemudian kosongkan dakwat yang tinggal, kemudian bersihkan. Sekiranya anda mempunyai cecair pembersih kepala, maka semburkan perlahan-lahan pada kartrij muncung dengan perlahan.
 • Ink Drain Tube (Vacum) - Menghisap sisa tinta ekzos yang terdapat di dalam tabung pembuangan sehingga bersih (untuk bahagian ini, sila dapatkan tutorial di YouTube).
 • Roller - Buka penutup / penutup pencetak kemudian periksa penggelek (letakkan di atas kertas). Pastikan ia bukan benda asing, seperti air mata kertas dan sebagainya.
 • Kartrij dakwat - pastikan kartrij mempunyai dakwat di dalamnya. Sekiranya habis, isi semula. Pastikan juga selang dakwat tidak dilipat atau macet.
 • Sebelum menetapkan semula - sebelum menetapkan semula, sama ada secara manual atau automatik, cabut dahulu kabel kuasa selama 3-5 minit atau sehingga kuasa yang tersimpan di dalam printer habis.

Nah, apabila anda telah melakukan 5 petua di atas tetapi pencetak masih mengalami sedikit kesilapan, mungkin anda boleh memeriksa pencetak Epson L805 secara langsung ke pusat servis terdekat di tempat anda untuk pengendalian lebih lanjut.

Itulah tutorial lengkap mengenai cara menetapkan semula pencetak Epson L805 ditambah pautan muat turun untuk aplikasi percuma dari Program Penyesuaian Resetter / Adjprog.exe pada kesempatan ini. Semoga post ini bermanfaat untuk anda yang memerlukannya. Terima kasih kerana melawat, Salam!