Cara Menetapkan Semula Perisian Resetter Epson L1300 secara percuma

Terdapat beberapa sebab utama mengapa pencetak tangki dakwat Epson L1300 mengalami kesilapan atau tidak mahu mencetak sebarang dokumen yang ditandakan dengan berkelip bergantian / bersamaan (lampu tinta dan kertas berkelip) pada lampu penunjuk dakwat / kertas / resume secara berterusan . Antaranya ialah masalah kartrij, penggelek kotor, kaunter dakwat penuh dan sebagainya.


Selain munculnya peringatan yang berkedip pada lampu indikator pencetak, di layar komputer juga terdapat pelbagai pesan kesalahan. Seperti "hampir tiba masanya untuk menetapkan semula tahap dakwat", "perkhidmatan ralat diperlukan", "sekarang adalah masa untuk menetapkan semula tahap dakwat", "Pad dakwat sudah berakhir", "sisa dakwat penuh", "Bahagian di dalam pencetak anda berada pada akhir hayatnya" dan seterusnya. Contohnya seperti gambar berikut.


Jika pencetak Epson L1300 anda mempunyai masalah, maka saya cadangkan anda jangan panik terutama segera bawa ke pemandu servis. Kerana ini boleh menjadi masalah kecil yang dapat anda atasi dengan mudah dan cepat.


Untuk menangani perkara ini, sekurang-kurangnya ada tiga penyelesaian yang boleh anda lakukan. Mula-mula periksa beberapa komponen pencetak yang sering menjadi faktor utama penyebab kesalahan, baik dengan melakukan reset manual tanpa aplikasi, dan ketiga dengan melakukan reset / automatik sepenuhnya menggunakan alat / aplikasi percuma yang disebut Resetter Adjustment Program atau Adjprog.exe.

1. Periksa punca ralat Epson L1300

Terdapat pelbagai jenis sebab mengapa lampu penunjuk dakwat / kertas pada pencetak kilat Epson L1300 bergantian atau bersama-sama dan diikuti oleh pencetak yang tidak mahu mencetak sebarang dokumen, termasuk perkakasan pencetak Epson L1300 itu sendiri. Seperti katrij yang telah rosak atau perlu dibersihkan, jam kertas, penggelek jem, kartrij dakwat bermasalah, pad dakwat penuh atau tiub pembuangan dan sebagainya.

Kartrij - Periksa kartrij pencetak, pastikan kod masih berfungsi dengan baik / tidak rosak. Bersihkan juga jika terdapat dakwat yang bergabung menggunakan tisu. Selain membersihkan sisa tinta yang tinggal di dalamnya dengan menghisapnya. Sekiranya anda mempunyai cecair pembersih kepala, semburkan dengan lembut pada muncung kartrij. Selepas itu, sila ubah lagi.

Vacum - Vacum atau tiub dakwat yang tersisa juga boleh menyebabkan masalah pada pencetak. Untuk itu, sila periksa bahagian ini dan pastikan semua dakwat dibiarkan bersih. Untuk tutorial mengenai Cara membersihkan kartrij dakwat pembuangan, anda boleh melihatnya di YouTube.

Penggulung kertas kertas kadangkala juga menjadi sebahagian sebab pencetak tidak mencetak. Oleh itu, pastikan bahagian ini bersih atau tidak disekat oleh benda asing, seperti kertas, kertas koyak, dan sebagainya.

Kartrij dakwat - bahagian lain yang harus anda perhatikan ialah kartrij dakwat pencetak. Pastikan kartrij dakwat pencetak masih mengandungi tinta, warna dan hitam. Sekiranya habis, isi semula. Juga, periksa selang, jangan dilipat atau macet.

Nah, setelah anda memeriksa bahagian-bahagian di atas dan ternyata pencetak Epson L1300 masih berkelip / salah, sila cuba kaedah lain, iaitu set semula. Adakah secara manual atau secara automatik menggunakan aplikasi Program Penyesuaian (Adjprog).

2. Cara menetapkan semula Epson L1300 secara manual tanpa aplikasi

Salah satu kaedah termudah dan terpantas untuk menetapkan semula pencetak Epson L1300 adalah menetapkannya semula secara manual. Kerana selain tidak memerlukan perisian atau alat khas, ia juga sangat mudah dan cepat dilaksanakan. Sekarang untuk panduan lengkap, sila rujuk langkah-langkah di bawah.

 • Pertama, cabut kabel kuasa selama kira-kira 3-5 minit sehingga kuasa yang tersimpan di dalam pencetak tidak ada.
 • Seterusnya, pasangkan kabel kuasa pencetak Epson L1300 kemudian hidupkan semula seperti biasa dengan menekan butang kuasa.
 • Apabila pencetak mempunyai cahaya yang sempurna, tekan kemudian tahan butang resume selama kira-kira 5 saat, kemudian lepaskan.
 • Tekan dan tahan butang resume selama 3 saat, kemudian lepaskan.
 • Sekiranya demikian, pencetak akan diset semula secara automatik. Tunggu proses selesai yang biasanya memakan masa sekitar 30 saat hingga 1 minit.
 • Apabila proses penetapan semula manual berjaya, lampu penunjuk (resume atau dakwat / kertas) akan berhenti berkelip.
 • Seterusnya, sila cetak satu atau dua dokumen untuk memastikan kejayaan.

3. Cara menetapkan semula Epson L1300 secara automatik menggunakan resetter

Apabila tetapan semula manual di atas masih tidak dapat menyelesaikan ralat pada pencetak Epson L1300 anda, anda harus mencuba jalan terakhir, yang diset semula secara automatik menggunakan alat Program Penyetelan Ulang. Untuk pautan muat turun percuma dan tutorial cara menggunakannya, anda boleh melihat yang berikut. Download Gratis Resetter Adjustment Program Epson L1300

Catatan Penting: Sebelum memuat turun fail resetter Epson L1300, sila matikan antivirus komputer anda terlebih dahulu (jangan risau, kerana fail ini bukan virus).

Cara Menggunakan Pengawal Adjprog Epson L1300

Pertama, ekstrak fail Epson L1300 Resetter Zip / Rar di atas menggunakan aplikasi WinRAR / 7-ZIP.

Semasa anda menjalankan aplikasi Resetter dengan mengklik dua kali pada fail Adjprog_L1300.exe.

Di tetingkap permulaan aplikasi Resetter, sila klik pada [Mod Penyesuaian Khusus].


Pada skrin seterusnya, pilih [penghilang sisa dakwat] kemudian klik [OK].


Seterusnya, sila periksa [Main Pad Counter] kemudian teruskan dengan mengklik butang Check. Tunggu sebentar sehingga proses pemeriksaan selesai.


Sekiranya ada, sila periksa [kaunter pad utama] kemudian teruskan dengan mengklik butang inisialisasi. Tunggu sebentar sehingga proses penetapan semula Epson L1300 selesai.


Setelah proses reset selesai, dialog kecil akan muncul di layar komputer yang menampilkan pesan

 "Silakan matikan dan hidupkan pencetak anda". Nah, pada peringkat ini, matikan kemudian hidupkan semula pencetak anda.

Apabila proses penetapan semula keseluruhan dilakukan, lampu penunjuk dakwat / kertas akan berhenti berkedip dan menyala secara normal seperti biasa. Selesai.

4. Penyelesaian Gagal Menetapkan Semula Epson L1300

Setelah anda melakukan 3 kaedah di atas, tetapi pencetak Epson L1300 masih mempunyai kesilapan, saya mencadangkan agar anda mencuba untuk menggunakan petua berikut.

 • Bersihkan / Masukkan semula dakwat pada kadbod pencetak.
 • Pastikan semasa memasang semula kartrij, kedudukannya tidak ditukar dengan warna lain.
 • Pastikan sisa dakwat yang terdapat di dalam tabung longkang bersih sepenuhnya.
 • Cabut kabel kuasa selama kira-kira 3 minit sebelum menetapkan semula.
 • Pastikan penggelek pencetak benar-benar bersih dari sebarang benda asing yang menyekat bahagian belakang kertas.

Sekiranya masih gagal, mungkin sudah tiba masanya pencetak Epson L1300 anda diperbaiki di pusat servis atau perkhidmatan pencetak di bandar anda atau anda juga boleh menggantinya dengan yang baru.

Nah, itulah panduan lengkap mengenai cara menetapkan semula secara manual / automatik dan memuat turun alat pelarasan semula pencetak Epson L1300 secara percuma pada kesempatan ini. Semoga apa yang kami sampaikan kali ini dapat menyelesaikan masalah ralat / dakwat atau lampu penunjuk kertas yang berkelip sedang dialami oleh pencetak anda. Terima kasih kerana melawat, Salam!